Genel İçerik
       
ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ YETERLİLİK BELGELERİ 
27.03.2012 / 10:28


Ölçü ve ölçü aletleri yeterlilik belgeleri 3 yıl geçerli olup, tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişiler, yetki belgesi almak zorunda olacak.

Belge talebinde bulunan kişilerin, liselerin teknik ve eğitim bölümlerinden  veya yüksekokullar ile üniversitelerin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olması gerekecek. Ancak  bir yıl içersinde müracaat edenlere, öğrenim durumu dikkate alınmaksızın en az ilkokul mezunu olması  ve diğer hükümlerin yerine getirilmesi şartıyla yetki belgesi verilecek.

Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete 'de yayımlandı. Yönetmelik, ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve işyeri uygunluk belgesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlandı . Kanun kapsamında bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilerin, işyerinin bulunduğu il müdürlüğünden yetki belgesi almaları zorunlu olacak. Ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişiler, işyerlerinde tamir ve ayar hizmetlerini yaptığı ölçü aletleriyle ilgili izlenebilirliği sağlanabilen yeterli miktarda etalonu ve ekipmanı bulundurmak ve bunların işyerine ait olduğunu belgelendirmek zorunda olacak. Çeşitli ölçü ve ölçü aletlerinin doğruluğunu tahkik etmek için sahip olunan imkanlara göre en yüksek hassasiyetli ölçü ve ölçü aletleri olan "etalonların" kalibrasyonlarının; işyeri uygunluk belgesinin ilk müracaatı veya vize müracaatından en geç bir yıl önce yaptırılmış olması gerekecek. Elektrik, su ve gaz sayaçları tamir ve ayar istasyonlarında kullanılan etalonlar için de bu hüküm uygulanacak.

-DEFTER TUTMA ZORUNLU OLACAK-

İşyeri uygunluk belgesi sahipleri, tamir ve ayar hizmetlerini yaptıkları ölçü ve ölçü aletlerinin kaydedileceği, işyerine ait olan ve il müdürlüğünce tasdik edilen bir defter tutmakla yükümlü olacak. Ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerinin yapıldığı işyerleri için, işyerinin bulunduğu il müdürlüğünden işyeri uygunluk belgesi alınması zorunlu olacak. İl müdürlüğünce yerinde yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda gerekli şartları sağladığı tespit edilen işyerleri için işyeri uygunluk belgesi düzenlenecek. Elektrik, su ve gaz sayaçları tamir ve ayar istasyonları için sicil ve muayene kartı düzenlendiğinden bunlar için ayrıca işyeri uygunluk belgesi düzenlenmeyecek.

-EN AZ LİSELERİN TEKNİK EĞİTİM VEREN BÖLÜMÜNÜ BİTİRMEK GEREKECEK-

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce belge almış olanlar hariç, belge talebinde bulunanların; liselerin teknik eğitim veren bölümlerinden veya yüksekokullar ile üniversitelerin teknik eğitim veren bölümlerinden birinden mezun olduğuna dair öğrenim belgesi veya diplomanın il müdürlüğü tarafından yapılmış "ASLI GİBİDİR" onaylı fotokopisi,

Yetki belgesi talebinde bulunan kişilerin; tamir ve ayar hizmetlerini yapacakları ölçü ve ölçü aletleri konusunda tip onay belgesi almış yurtiçinde bu konuda faaliyet gösteren imalatçılarda veya işyeri uygunluk belgesi almış işyerlerinde her bir ölçü aleti için en az iki ay süre ile teorik ve pratik eğitim almaları ve bunu belgelendirmeleri gerekecek. Öğrenim şartının sağlanması kaydıyla bu eğitimlerin yurtdışındaki imalatçılardan veya bu konuda faaliyet gösteren işyerlerinden alınması durumunda, söz konusu belgenin yeminli tercüme bürolarında yapılan Türkçe tercümelerinin müracaat belgelerine eklenmesi zorunlu olacak.

-3 YIL GEÇERLİ OLACAK-

Yetki belgesi ile işyeri uygunluk belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak. Belgeler üç yıllık sürelerle vize yapılarak uzatılacak. Vize işlemlerinde veriliş tarihi esas alınacak. Vize yapılmayan belgeler geçersiz olacak. Vize işlemleri, belgelerin ilk verilişindeki şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilerek yapılacak. Verilen yetki belgesi veya işyeri uygunluk belgesi ile ilgili bilgi ve belgelerde bir değişiklik olması, yetki belgeli kişinin işyerini kapatması veya çalıştığı işyerinden ayrılması halinde, durum işyeri uygunluk belgesi sahibi tarafından değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde il müdürlüğüne bildirilecek. Bu değişiklikler bildirilmediği takdirde işyeri uygunluk belgesi kendiliğinden geçersiz hale gelecek. Bu durumda tekrar belge talebinde bulunanların müracaatları ilk müracaat olarak değerlendirilecek. Süresi içerisinde bildirimde bulunanlar için değişiklikler yeniden belge düzenlenmesini gerekli kılıyorsa, bu Yönetmelik hükümleri göz önünde bulundurularak yeniden belge düzenlenecek.

-GEÇİCİ DAMGA ZORUNLULUĞU-

Yetki belgesine sahip kişi, sabit ve sökülüp taşınması güç olan ölçü aletlerini tamirden sonra hemen muayene ettirme ve damgalatma imkanına sahip değilse, ölçü aletini kendisine ait geçici damgayla damgalamak zorunda olacak. Geçici damgada, yetki belgesi numarası ve işyeri uygunluk belgesi numarası bulunacak. Geçici damgası yapılan ölçü ve ölçü aleti kullanıcısının, geçici damganın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde muayene ve damgasının yapılması için ölçü aletinin bulunduğu il müdürlüğüne müracaat etmesi zorunlu olacak. Bu süre içerisinde müracaat etmeyen kullanıcılara damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanma fiilinden dolayı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlemler uygulanacak.

Geçici damganın şekline ait belgenin bir sureti ölçü aletinin bulunduğu il müdürlüğüne gönderilecek.

-MUAYENE VE KONTROL YETKİSİ-

Genel Müdürlük ve il müdürlüğü, gerekli gördüğü hallerde, yetki belgesi veya işyeri uygunluk belgesi ile ilgili denetim ve kontrollerde bulunacak. Yapılan denetimlerde, bu Yönetmelik hükümlerine veya ilgili mevzuata aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacak.

-ÖĞRENİM DURUMU İSTİSNASI-

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde müracaat edenlere, öğrenim durumu dikkate alınmaksızın en az ilkokul mezunu olunması ve diğer hükümlerin yerine getirilmesi şartıyla yetki belgesi verilecek. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girecek.

     
 
 
Arkadaşına Gönder
Adınız Soyadınız :
Arkadaşınızın E-Posta Adresi :
Güvenlik Resmi :
Gönder